Whitepaper

Digitale toegankelijkheid: verrijking én verplichting

Vanaf 28 juni 2025 moeten bedrijven voldoen aan de European Accessibility Act (EAA). Is jouw organisatie hier klaar voor? Ontdek wat dit betekent en hoe je eenvoudig voldoet aan de nieuwe regelgeving!

Cijfers en feiten: de wereld is niet voor iedereen gelijk.

Wist je dat zo’n 4,5 miljoen Nederlanders een beperking hebben die invloed heeft op hun  internetgebruik? Dat is ruim een kwart van de bevolking! En hoewel wij in een digitaal  tijdperk leven waarin alles binnen handbereik lijkt, is dat lang niet voor iedereen het geval. Zo  kan internetgebruik een uitdaging zijn voor mensen met cognitieve stoornissen zoals hersenletsel, maar ook voor mensen met dyslexie, laaggeletterdheid, blind- of slechtziendheid  en doof- of slechthorendheid.

Hieronder wat belangrijke cijfers: 

  • Ongeveer 300.000 Nederlanders zijn blind of slechtziend en hebben audiodescriptie en  een transcript nodig om video’s goed te kunnen volgen. 
  • 1,5 miljoen mensen in Nederland zijn doof of slechthorend en hebben ondertiteling  nodig om te begrijpen wat er wordt gezegd. 
  • 1 op de 7 mensen is laaggeletterd. Zij hebben baat bij eenvoudige en duidelijke taal op  B1-niveau.

Digitale toegankelijkheid: wat is het en waarom is het belangrijk? 

Digitale toegankelijkheid betekent dat alle webcontent zo ingericht wordt dat iedereen er  gebruik van kan maken. Dit houdt in dat websites en apps bruikbaar moeten zijn voor mensen  met een visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperking.  Denk hierbij aan: 

  • Logische en toegankelijke navigatie 
  • Alternatieve teksten voor informatieve afbeeldingen 
  • Ondersteuning van video’s met ondertiteling, audiodescriptie en een transcript • Heldere en begrijpelijke taal – geen jargon

Als content toegankelijk is, kan iedereen gebruikmaken van informatie en diensten. Ook  mensen met een beperking. Zo niet, sluit je mensen uit. En dit kan al snel oplopen tot het  mislopen van honderden of misschien wel duizenden bezoekers.

Nieuwe verplichtingen: 28 juni 2025 staat voor de deur!

Vanaf 28 juni 2025 krijgen bedrijven en organisaties te maken met verplichtingen op het  gebied van digitale toegankelijkheid. Deze regels van de European Accessibility Act zijn ontstaan uit de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Deze richtlijnen schrijven  voor hoe je webcontent digitaal toegankelijk kunt maken. 

Sinds 2018 moeten overheidsinstanties aan de WCAG voldoen. Maar binnenkort wordt  digitale toegankelijkheid ook voor B2C-bedrijven, bedrijven die producten en diensten  leveren aan burgers, een verplicht aandachtspunt. Gaat jouw organisatie hier niet mee aan de  slag? Dan loop je risico op boetes, reputatieschade en – erger nog – het buitensluiten van  potentiële klanten.

Wat kan Videonieuwsbericht hierin betekenen?

Videonieuwsbericht is gespecialiseerd in videotoegankelijkheid, en kan dus jou helpen om te  voldoen aan de nieuwe toegankelijkheidsrichtlijnen. Sinds 2018 maken we al video’s  toegankelijk voor Rijksoverheid en andere overheidsinstanties. We zorgen ervoor dat video’s  goed te volgen zijn voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Dit doen we door  drie soorten toegankelijkheidsbestanden toe te voegen aan een video: ondertiteling voor doven  en slechthorenden, audiodescriptie en een transcript. 

Om deze drie bestanden toe te voegen aan je video, heb je wel een toegankelijke videospeler  nodig. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar een toegankelijke videospeler, zodat je je  video’s kan laten voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Ondertiteling voor doven en slechthorenden

Standaard ondertiteling bevat alleen de gesproken tekst, maar dat is niet voor iedereen  voldoende. Wat als er een deurbel klinkt? Of als muziek sfeerbepalend is? Bij ondertiteling  voor doven en slechthorenden wordt zulke belangrijke context toegevoegd. Ondertiteling voor  doven en slechthorenden bevat: 

  • Beschrijvingen van geluiden (bijv. ‘dramatische muziek’ of ‘telefoon gaat over’) 
  • Sprekersaanduidingen (voor als iemand buiten beeld aan het woord komt)
  • Toon en emotie (bijv. ‘fluisterend’ of ‘schreeuwend’) 

Hierdoor gaat er geen informatie verloren voor doven en slechthorenden. In onderstaande  video wordt in één minuut uitgelegd wat er komt kijken bij deze vorm van ondertiteling.

️ Audiodescriptie 

Audiodescriptie, oftewel beeldbeschrijving, is een functie voor blinden en slechtzienden. Een  voice-overstem vertelt, op momenten dat er niet wordt gesproken, belangrijke visuele  elementen die niet kunnen worden afgeleid uit de audio zelf. Dit kan bijvoorbeeld zijn:  

  • Belangrijke visuele details (bijv. ‘De CEO loopt zelfverzekerd het podium op’) 
  • Tekst in beeld (bijv. naam- en functietitels, vragen en contactgegevens)
  • Belangrijke handelingen die het verhaal ondersteunen 

Op deze manier krijgt een blinde of slechtziende óók relevante informatie mee die die anders  zou missen.

Bekijk de video over audiodescriptie hieronder.

Transcript

Een transcript bevat alle gesproken tekst van een video. Je geeft aan wat door wie wordt  gezegd, benoemt belangrijke geluiden en geeft hierin belangrijke visuele elementen weer die  je niet in de audiodescriptie kwijt kan. Dit is essentieel voor:  

  • Doofblinden, die het kunnen omzetten naar braille 
  • Blinden, die het kunnen laten voorlezen door een schermlezer 
  • Zoekmachines, die het gebruiken om jouw content beter vindbaar te maken 
  • Jezelf! Want een transcript is ideaal voor archivering, het doorzoeken van informatie en hergebruik voor andere contentdoeleinden. 

Bekijk de video over transcript hieronder.

Toegankelijke video’s: klein detail, groot verschil

Zowel in de voorbereidende fase als tijdens het productieproces kun je rekening houden met  digitale toegankelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan: 

Begin- en eindkaarten lang genoeg in beeld laten staan voor audiodescriptie• Soms kan niet alle visuele informatie in de audiodescriptie worden opgenomen. Daarom bieden we een transcript aan met alle auditieve en visuele details, zodat  blinden en slechtzienden niets missen.

Het toevoegen van een voice-over ter verduidelijk van informatie. Sprekers zichzelf laten voorstellen. Zo weten blinden en slechtzienden direct wie er  aan het woord is. Het is namelijk niet altijd mogelijk om naam- en functietitels op te  nemen in de audiodescriptie. 

Sprekers rustig en duidelijk laten praten; dit komt de leesbaarheid van de ondertiteling  ten goede. 

Beeld niet vaker dan drie keer per seconde laten flitsen; snel flitsend beeld kan  namelijk epileptische aanvallen veroorzaken 

Ruimte overlaten voor audiodescriptie bij belangrijke handelingen in beeld

Conclusie: waar wacht je nog op?

Heb je vragen of wil je meer weten over digitaal toegankelijke video’s? Hou de LinkedIn pagina van Videonieuwsbericht in de gaten. En neem gerust contact met ons op door te bellen  naar 035 698 9538 of te mailen naar redactie@videonieuwsbericht.nl.

Samen maken we  digitale toegankelijkheid de norm. Want iedereen verdient toegang tot informatie – en jouw  video’s!

Diensten

Filmploeg op locatie

Met een verslaggever en cameraploeg brengen wij jouw verhaal in beeld. 

Klik voor meer informatie
Zelf filmen

Jij filmt, wij monteren. Wij begeleiden je bij het voorbereiden van jouw video’s. 

Klik voor meer informatie
Studio

In onze studio’s video-opnames maken, een webinar geven of een livestream-uitzending maken. 

Klik voor meer informatie
Digitale toegankelijkheid

Video’s optimaal toegankelijk maken voor mensen met een visuele of auditieve beperking.

Klik voor meer informatie
Training en workshops

Met theorie en praktische opdrachten leren we je filmen met je telefoon.

Klik voor meer informatie
Series en formats

We ontwikkelen series met eigen vormgeving en herkenbare vertelvorm. 

Klik voor meer informatie
sun